Kitap Eleştirmeni Recep Şükrü Güngör'ün Yazısının Sunum Dilekçesi

ŞİŞLİ CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA

Dosya No : 2008/20359

Konu : Şikayet olunan kitapta suç işlendiğini doğrulayan ünlü kitap eleştirmeni Recep Şükrü Göngör’ün görüşlerinin ve ekte örneklerini sunduğum aynı mahiyetteki diğer yazıların dikkate alınması talebidir.

Açıklamalar:

Ünlü kitap eleştirmeni Recep Şükrü Güngör, bir gazetedeki “Roman sanat mıdır, SALDIRI mıdır?” başlıklı yazıda şikayet olunan kitap hakkındaki görüşlerini şu şekilde ifade etmiştir:

Yazar, Hazreti Peygambere ismiyle hitap ediyor. Bir taşra kendinde büyüyen yetim bir çocuktan, alaycı bir dille, istihza ederek söz eder gibi. Peygamberimizin evliliklerini onun kadın düşkünlüğüyle yorumluyor. Hazreti Ayşe’yle evliliğini şehvete bağlıyor. Alemlere rahmet olarak gönderilen peygamberden, saygı ifadelerini çok görerek “Muhammed” diye söz ediyor. Ona bütün canlarını mallarını feda edecek kadar samimi inanan sahabelerinden de “yandaşları” ifadesiyle söz ediyor.

Yazarın, kendi kültüründen, coğrafyasından konuşurken ne kadar dışarıdan baktığını gözlemliyorum. Atasının dinine inanmasını bekleyemem; ama saygılı olmasını beklerim. İslam peygamberinin kadın düşkünü gösterilmesini hoş görmem.

Roman adı altında üstelik Müslüman bir memlekette İslam peygamberini bir düşük, bir yandaşçı, bir kan dökücü, bir çıkarcı olarak anlatmakta bir ard niyet ararım. Karikatürcülerin hakaretinden farklı değil Gürsel’in anlattıkları. Allah’tan ki Müslüman halk kitlesi bu romanı okuyup da yayıncısına saldırmıyorlar.

Roman sanatsa, inançlara saldırı maksadıyla kullanılmamalıdır. Roman saldırı değil bir edebi anlatı sanatıdır. Bilgi aktarımı yapılırken de bir kreter olmalıdır. Alay ederek, küçük düşürerek ve de yanlış bilgi vererek roman anlatılmaz. (EK)

Görüldüğü gibi Recep Şükrü Güngör, kitapta İslam dininin peygamberi hakkında alaycı, küçük düşürücü ve yanlış bilgiler aktarıldığını, kitapta peygamberin kadın düşkünü, yandaşçı, kan dökücü, çıkarcı olarak gösterildiğini, kitabın inançlara saldırı maksadıyla yazıldığını belirtiyor.

Ayrıca Recep Şükrü Güngör, kitabın halkı tahrik edici yönünü de kitapta anlatılanların tüm dünyada onlarca kişinin ölümüne yol açan karikatür krizinden farklı olmadığını belirterek ve “Allah’tan ki Müslüman bir halk kitlesi bu romanı okuyup da yayıncısına saldırmıyorlar” cümlesiyle açıklayarak böyle bir tehlikeye dikkat çekiyor.

Ayrıca yine ekte sunduğum internet çıktılarından birinde görüldüğü gibi, yazar Nedim Gürsel’in bir gazeteye verdiği “Muhammed Allah’ı kullanıyor” şeklindeki yazarın kastını ortaya koyan peygamberimize yöneltilen çirkin isnatları; bunun yanında diğer internet çıktısındaki yazıda yer alan “yazarın Şeytan Ayetleri yazarının tehlikeli izinde olduğu, peygamberimizin Allah’ı ve ayetlerini kendi çıkarı için kullandığı, Hz. Ayşe’ye zina iftirasında bulunduğu, peygamberimizin asla söylemeyeceği sözleri ona isnat ettiği, peygamberimizin kendi çıkarı için ayetler uydurduğu” konularındaki izahlar da yine yazarın “Allah’ın Kızları” isimli kitabında suç işlediğini ortaya koymaktadır.

SONUÇ – TALEP:

Görüldüğü gibi kitap eleştirmeni Recep Şükrü Göngör’ün tespitleri ve ekte örneklerini sunduğum kitapla ilgili diğer yazılar, kitabın TCK 216. Maddesindeki suç unsurlarının (insanları kin ve düşmanlığa tahrik, dini değerleri aşağılama) gerçekleştiğini teyit eder nitelikte olduğundan yürütmekte olduğunuz soruşturmada dikkate alınmasını saygılarımla talep ederim. 20.06.2008

Ali Emre Bukağılı